Badania naukowe pokazują, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Niewłaściwe jedzenie odgrywa istotną rolę w rozwoju wielu chorób, które dotykają obecnie ludzi.

Panie Doktorze, co jeść? cz. II

CZEGO NIE JEŚĆ?

Badania naukowe pokazują, że dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Niewłaściwe jedzenie odgrywa istotną rolę w rozwoju wielu chorób, które dotykają obecnie ludzi. Jednak, gdy spotykam się z pacjentami w gabinecie zauważam charakterystyczną rzecz. Większość pacjentów jest bardzo głęboko przekonanych, że oni akurat odżywiają się właściwie. Gdy przychodzą do mnie osoby z otyłością, miażdżycą, wysokim poziomem cholesterolu, a ja zalecam im dietę najczęściej odpowiadają: - Doktorze, ale przecież ja nic takiego nie jem. No cóż, najczęściej jemy to, co lubimy. Trudno jest przyznać się, że nasze wybory są złe, a nawyki żywieniowe niewłaściwe. Bardzo rzadko spotykam pacjentów, którzy są w stanie uczciwie powiedzieć: faktycznie źle się odżywiam. W tym tygodniu przyszła do mnie pacjentka - Pani Pelagia. Choruje na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, ma wysoki poziom cholesterolu we krwi i znaczną nadwagę. Wypisując jej leki powiedziałem o konieczności właściwego odżywiania się. Zadała mi więc typowe pytanie: - Doktorze, to co mam jeść? Popatrzyłem jeszcze raz w historię choroby tej pacjentki, na jej nadwagę i powiedziałem, że w jej przypadku należałoby zacząć od pytania „czego nie jeść?” I zacząłem wymieniać to, czego powinna unikać: produkty zawierające białą mąkę, takie jak biały chleb, bułki, makarony; produkty zawierające cukier, w szczególności, jeśli stanowią połączenie cukru z mlekiem, a więc wszystkie ciasta, słodycze; mięso i masło z uwagi na wysoki poziom cholesterolu, słodkie napoje gazowane, kawa i herbata. Pani Pelagia słuchała z rosnącym niepokojem, a na koniec powiedziała: - Doktorze, to znaczy, że nic nie mogę jeść, muszę chyba żyć tylko powietrzem.

To jest charakterystyczna postawa wśród pacjentów. Ludzie, słysząc o zagrożeniach wynikających z niewłaściwej diety, dochodzą do wniosku, że wszystko, co jemy jest niezdrowe i zatrute. A skoro tak, to najlepiej nie myśleć o tym, nie przejmować się, i po prostu jeść to, co jest. Niestety nie jest to mądra postawa.

ZDROWE NASIONA

Mimo że przyszło nam żyć w czasach, w których niemal wszystko jest skażone chemią, to jednak wśród produktów spożywczych możemy znaleźć rzeczy bardziej i mniej zdrowe. Każdy z nas powinien nauczyć się je odróżniać i wybierać te zdrowsze i bardziej wartościowe.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.